Aan voetbalclub Feyenoord in Rotterdam heeft aankomend ingenieur Marcel Klomp zijn idee nog niet aangeboden, maar de TU Delft gelooft er in ieder geval in.

Klomp studeert vrijdag 24 mei af op zijn ontwerp voor een demontabel en mobiel stadion voor sportevenementen. Hij ontwikkelde hiermee een alternatief voor de bouw van vaste stadions; handig en goedkoop als je een groot sportevenementen moet organiseren. ‘Jammer dat Feyenoord een vast stadion wil’, zegt hij. ‘Anders zou dit mooi het nieuwste alternatief zijn voor vervanging van De Kuip.’

Klomp werkt bij het Rotterdamse ingenieursbureau IMd. Van daaruit werkte hij aan zijn idee. Stadions die voor evenementen als Europese en wereldkampioenschappen voetbal, Olympische Spelen en Gemenebestspelen worden gebouwd, kwijnen daarna vaak weg. ‘Na het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika kunnen daar vier nieuw gebouwde stadions al niet meer rondkomen. Er is geen geld om ze te onderhouden’, weet Klomp.

Daarom bedacht hij een alternatief voor de geldverslindende bouwprojecten. Klomp ontwikkelde niet alleen de techniek voor de mobiele megaconstructie, maar maakte ook de business case. Wie het stadion koopt en het in 30 jaar tijd acht keer verhuurt, is al uit de kosten. ‘Daarna ga je met het stadion dus geld verdienen’, licht Klomp toe. Het demontabele stadion kost 22 procent van wat een traditioneel stadion kost.

Over de constructie zegt hij: ‘Het demontabel en transporteerbaar zijn stelt heel andere eisen aan het dak, de tribune en de fundering. Alle onderdelen moeten voor het vervoer in zeecontainers passen. Zou je de tribune van een betonnen stadion in containers stoppen, dan heb je er 297 nodig. In mijn voorstel zijn dat er maar 38. Behalve het volume speelt ook het gewicht een grote rol. Het demontabele stadion is niet van beton, maar hoofdzakelijk van aluminium en staal.”

In het stadion van Klomp passen 50.000 mensen. Die kunnen dan ook flink uit hun dak gaan zonder dat het stadion instort. ‘Jammer dat Feyenoord een vast stadion wil. Anders zou dit mooi het nieuwste alternatief zijn voor vervanging van De Kuip.’

Bron:

ad.nl