Boven op de officiële leegstand van 7.164.000 vierkante meter vloeroppervlak, blijkt nog eens 6.084.925 vierkante meter (12,4% van het totaal) verborgen leegstand te bestaan.
Blinde vlek
Dit meldt adviesbureau AOS Studley vandaag in een rapportage over de Nederlandse kantorenmarkt. Bij elkaar staat dan 27% van de Nederlandse kantoren leeg. Dat is het dubbele van de 14,6% leegstand waar volgens andere marktpartijen sprake van is.
Directeur Harold Coenders van AOS Studley noemt ‘verborgen leegstand tot nu toe de blinde vlek van de kantorenmarkt’. Het gaat om leegstaande maar verhuurde vierkante meters die niet voor verhuur worden aangeboden. Verhuurde leegstand dus.
Lege bureaus
De verklaring is volgens Coenders dat veel organisaties door de crisis het aantal medewerkers hebben verminderd. Maar hun vastgoedgebruik kunnen organisaties niet zo snel aanpassen door de langjarige huurcontracten. ‘Het afbouwen van huurcontracten gaat veelal trager dan afscheid nemen van werknemers.’ Het gevolg zijn lege bureaus, lege kamers en lege etages in verhuurde kantoren. Deze verborgen leegstand is de afgelopen jaren snel gegroeid, constateert AOS Studley.
Coenders voorziet dat ‘deze verborgen leegstand stapsgewijs op de markt komt’. De officiële onverhuurde leegstand zal daardoor groeien, met de bijbehorende druk op de huurprijzen. Coenders verwacht ook dat hierdoor bij een economisch herstel de kantorenmarkt langzamer zal herstellen, doordat eerst de gegroeide buffer van verborgen leegstand zal worden benut.
Piekbelasting
Bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhof is niet erg verrast door de berekening van AOS Studley. Het makelaarskantoor kent het fenoneem verborgen leegstand en raamde dit twee jaar terug zelf op 2 miljoen m2. Van Steenhoven noemt dit soort berekeningen relativerend ‘nattevingerwerk’, maar ziet ook dat in een krimpende markt ‘iedereen natuurlijk te groot in zijn jasje zit’. Hij waarschuwt niet alle leegstand op één hoop te gooien. ‘Eén Nederlands leegstandscijfer zegt niets. Een landelijke kantorenmarkt bestaat niet. Het zijn micromarkten op postcodeniveau. Als je in Utrecht wilt huren, heb je niets aan leegstand in Groningen.’
Hoofd research Michael Hesp van makelaar Jones Lang LaSalle plaatst kanttekeningen. ‘Er is verborgen leegstand, maar niet zo heftig als AOS Studley zegt. Een deel verborgen leegstand wordt te huur aangeboden en is dus al verwerkt in aanbodcijfers. En een beetje extra ruimte is nodig voor flexibiliteit en de piekbelasting. Als je altijd precies passende huisvesting wilt hebben, moet je bijna jaarlijks verhuizen.’
Bron: