Een mooi artikel op de website Binnenlands Bestuur over het hergebruik van een technisch afgeschreven gebouw.

Geef afgeschreven schoolgebouw een tweede kans

Goed artikel op de website Binnenlands Bestuur over het hergebruik van een technisch afgeschreven gebouw. Het stuk gaat over de Rotterdamse basisschool De Wilgenstam. Dit zestig jaar oude gebouw is volledig gerenoveerd, zodat het een tweede leven heeft gekregen. Vakblad Stedebouw & Architectuur riep De Wilgenstam deze maand zelfs uit tot het duurzaamste gerenoveerde schoolgebouw van Nederland.

Verantwoordelijkheid van gemeente naar schoolbesturen

In het artikel wordt terecht geschreven dat slopen en herbouwen van een gebouw, niet altijd de beste oplossing is. Vooral bij schoolbesturen is vaak te weinig kennis om daarover een afgewogen keuze te maken.

Dit kunnen wij beamen. In onze gesprekken met schoolbesturen en gemeentes over tijdelijke gebouwen, blijkt dat men vaak niet goed op de hoogte is van de mogelijkheden die er zijn. Een gerenoveerd tijdelijk gebouw hoeft kwalitatief niet onder te doen voor een nieuw gebouw. Het is daarnaast vaak goedkoper en zeker duurzamer, omdat kostbaar materiaal wordt hergebruikt. Het gebrek aan kennis over hergebruik baart ons zorgen. Vanaf volgend gaat namelijk de verantwoordelijkheid voor de bekostiging van schoolgebouwen, volledig over van gemeenten naar schoolbesturen.

Hergebruik tijdelijke school

Wij roepen schoolbesturen en gemeentes dan ook op om altijd de renovatie van een tijdelijk gebouw als serieuze optie te overwegen.

GebouwenMarkt.nl kan vrijblijvend adviseren over hergebruik van tijdelijke gebouwen. Neem contact met ons op voor een kosteloos advies.