Lege kantoorpanden in Nederland moeten worden omgebouwd tot huur- en koopwoningen.

Daarover zijn de meeste lokale bestuurders (27 procent) het eens in een onderzoek van NU.nl, uitgevoerd door Overheid in Nederland.

Bijna een kwart van de ruim 1.700 ondervraagden, bestaande uit onder andere raadsleden en wethouders, ziet het liefst dat de leegstaande gebouwen worden omgebouwd zodat startende bedrijven zich er kunnen vestigen

De lege kantoorpanden beschikbaar stellen aan studenten of werkende jongeren is ook een veelgenoemde optie door de lokale bestuurders (beide 15 procent).

In Nederland staat ongeveer zeven miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Een derde daarvan zou volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gezien de locatie en de kosten geschikt zijn om huur- of koopwoningen van te maken.

Kansen
Stef Blok, minister van Wonen, laat in een reactie weten dat op allerlei terreinen de regelgeving is aangepast waardoor het eenvoudiger en financieel aantrekkelijker wordt om kantoren om te bouwen.

“Ik roep gemeenten op de kansen aan te grijpen als het gaat om de ombouw van kantoren. Ook gemeenten kunnen hieraan een bijdrage te leveren.”

Voorstander
Ook de koepelorganisatie voor woningcorporatie Aedes is voorstander om lege kantoorpanden om te bouwen tot koop- en huurwoningen, “als de gemeente het in het kader van haar Woonvisie van belang vindt.”

Aedes benadrukt wel dat woningcorporaties dit op een financieel verantwoorde manier moeten kunnen doen, transformatie kost veel geld, zo laat de organisatie weten.

Maatregelen
Er zijn inmiddels door de politiek maatregelen genomen om de leegstand in deze specifieke gebouwen aan te pakken. Zo mogen lege kantoorpanden sinds kort tien in plaats van vijf jaar als tijdelijke woning worden gebruikt. Ook is met Prinsjesdag bekend gemaakt dat de zogeheten btw-integratieheffing wordt afgeschaft per 1 januari.

Nu is het nog zo dat ondernemingen die een kantoor ter beschikking stellen btw moeten betalen over de waarde van het kantoorpand. Dat heeft ondernemers er tot nu toe van weerhouden om lege panden om te bouwen tot huurwoningen.

Afwaarderen
De wens van de PvdA dat beleggers gedwongen worden leegstaande kantoren af te waarderen waardoor die makkelijker een andere bestemming kunnen krijgen, haalde het afgelopen zomer niet in de Tweede Kamer.

Melanie Schultz (Infrastructuur) zei dat de overheid het afwaarderen al stimuleert. Dit lijkt in de markt volgens de bewindsvrouw ook op gang te komen.

Studenten
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is blij met de maatregelen die ombouw van leegstaande panden vergemakkelijkt.

De LSVb maakt zich al jaren hard voor de transformatie van kantoorpanden en ziet hierin een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van de kamernood. ‘Er is op dit moment een tekort van 30.000 studentenkamers. Tegelijkertijd staan honderden meters kantoorpand leeg, veel studenten zouden dolgraag op de deze locaties willen wonen,’ Aldus Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb.

Bron:

nuzakelijk.nl