Rinus Vader (DHV): “Genoeg gebouwen om in te werken en te wonen”
By Wessel Simons – 14 september 2011
Posted in: Beheer & onderhoud, Nieuws, Renovatie & nieuwbouw

Advies – en ingenieursbureau DHV heeft een kansenkaart ontwikkeld waarbij een regio of gemeente de vraag naar huisvesting inzichtelijk kan maken. In een vijfstappenplan wordt een analyse van het soort en aantal bouwaanvragen van bijvoorbeeld een gemeente. Vader: “Vanuit de vraag naar huisvesting kijken we naar de beschikbare voorraad lege gebouwen. Daarbij kunnen we op gebouwniveau inzichtelijk maken welke investeringen nodig zijn om een kantoor om te bouwen tot bijvoorbeeld zowel een school als een verzorgingstehuis”. Vader ziet dat gemeenten als Amersfoort en Eindhoven politieke wilskracht tonen en de overtollige kantoren in hun stad geschikt te laten maken voor totaal andere functies.

‘Tweedehands-gebouwenmarkt’

Vader adviseert de huurder haar gebouwenkeuze af te stemmen op haar bedrijfsstrategie. Vader: “Kijk als huurder eerst wat er op de ‘tweedehands gebouwenmarkt’ voorhanden is, voordat je nieuwbouw overweegt”. De ‘Vastgoednavigator’ van DHV kan huurders helpen hun vraag in kaart te brengen. Met de navigator kunnen huisvestingswensen gericht ‘gematcht’ worden met de voorraad. Dat leidt soms tot verrassende mogelijkheden.

Het Nieuwe Werken

Volgens vastgoedmakelaar CB Richard Ellis zijn bestaande kantoren boven de 2.500 m2 niet geschikt voor Het Nieuwe Werken. CBRE pleit voor gerichte nieuwbouw in plaats van herontwikkeling. Dat betwijfelt Vader: “De plattegronden van het merendeel van de huidige kantoren zijn aan te passen aan de wensen van Het Nieuwe Werken. Zolang er maar ruimte is rond de liftopeningen op de verdiepingen. Traditionele kantoren zijn om te bouwen tot solitaire units voor kleinere ondernemers, eventueel met enkele zzp-vloeren erboven en consumentenfuncties in de plint. Ik poneer liever een andere stelling: ‘Er zijn in Nederland genoeg gebouwen om het wonen en werken in Nederland mogelijk te maken’.”

Dutch Green Building Week

Tijdens de Dutch Green Building Week organiseert DHV het debat ‘Geef inhoud aan leegte’. Daarbij wordt ingegaan op de vragen: Hoe doorbreken we de ‘Circle of Blame?’ en ‘Is duurzaam hergebruik van vastgoed de sleutel tot succes?’. De gemeente Eindhoven, vastgoed investeringsbank NIBC, ontwikkelaar Trudo en de Rabobank gaan in op de herontwikkeling van Strijp S in Eindhoven. Prof. dr. Aart Hordijk, hoogleraar Real Estate Valuation aan de Universiteit van Tilburg, treedt op als voorzitter tijdens het forum. Rinus Vader, directeur Business Development bij DHV, fungeert hierbij als zijn side kick.

www.dhv.nl/leegstaandvastgoed

DHV Forum: Duurzaam Hergebruik Vastgoed
Donderdag 22 september
14.00 tot 19.00 uur
Strijp S, Eindhoven
www.dhv.nl/dgbw

Bron:

platformduurzamehuisvesting.nl